Projecten

Rotterdam – Arminiuskerk
Stichting Arminius is een debat- en evenementenlocatie gevestigd in de  Arminiuskerk op de hoek van het Museumpark en de Westersingel. De Stichting wilde haar ondersteunende horeca-activiteiten verder ontwikkelen door gebruik van een buitenterras. Dit was echter strijdig met het bestemmingsplan. De Projectloods heeft in 2020 het voortouw genomen in het doorlopen van een ontheffingsprocedure en het aanvragen (en verkrijgen) van een exploitatie- en terrasvergunning.

Den Haag – Riouwstraat
De Riouwstraat is gelegen in de wijk Archipel gekenmerkt door statige herenhuizen met overwegend woon- en kantoorfuncties. In opdracht van de gemeente wordt hier een onderhoudsproject gerealiseerd waarbij onder meer de asfaltverharding wordt vervangen door klinkers. De Projectloods treedt hierbij op als omgevingsmanager. Het westelijk deel van de Riouwstraat is in 2020 aangepakt. Het oostelijk deel van de straat staat voor 2021 op de planning. Zie ook de webpagina: Den Haag – Riouwstraat: bestraten

Den Haag – Hofkwartier
Het Hofkwartier is een wijk in de Haagse binnenstad met smalle straatjes met een mix van winkels, horeca en woningen. Door de gemeente, waterbedrijf Dunea en netbeheerder Stedin realiseren hier een samenhangend onderhoudsprogramma. De Projectloods is hierbij vanaf begin 2019 betrokken als externe omgevingsmanager namens alle drie uitvoerende partijen. In de voorbereiding heeft intensieve afstemming plaatsgevonden met de ondernemers (maar ook met bewoners) over de uitvoeringswijze en – fasering en wijze waarop de straten tijdens de uitvoering zo goed mogelijk toegankelijk kunnen blijven. In de uitvoering is De Projectloods het eerste aanspreekpunt om onvoorziene knelpunten op te lossen. Inmiddels is het groot onderhoud in de Prinsestraat, Juffrouw Idastraat, Molenstraat en Oude Molstraat uitgevoerd. De Papestraat en de Nobelstraat staan op de rol voor 2021. Zie ook de gemeentelijke webpagina: Den Haag – Hofkwartier: groot onderhoud

Den Haag – The Grey Space In The Middle
Aan de Paviljoensgracht 20-24 is sinds 2016 het cultuurplatform The Grey Space In The Middle gevestigd. In het voormalige gebouw van de Vrije Academie wordt op de begane grond en de kelder programma ontwikkeld op het snijvlak van kunst, cultuur en nieuwe media. De Projectloods heeft de ondernemers van The Grey Space bijgestaan in het ontwikkelen van een verbouwplan, als ook in het aanvragen en verkrijgen van benodigde ontheffingen en vergunningen om ondersteunend aan het culturele programma een horecabedrijf te kunnen exploiteren. De verbouwing zal volgens planning begin 2019 starten.

Rotterdam – Kraftbar
Door een aantal enthousiaste ondernemers is in 2016 een herontwikkeling gerealiseerd van een horeca-pand aan de Nieuwe Binnenweg. De Projectloods heeft hen kunnen assisteren door de gemeente ertoe te bewegen om de eerste etage van het pand formeel bij de horeca-zaak te mogen betrekken (zonder dat afbreuk aan de woonfunctie van het pand zou kunnen ontstaan). Kraftbar Rotterdam heeft inmiddels haar deuren geopend.

Den Haag – Grote Marktstraat
De Grote Marktstraat is de belangrijkse winkelboulevard van Den Haag. De afgelopen jaren heeft een ware metamorfose plaatsgevonden door realisatie van een aantal ingrijpende nieuwbouwprojecten en de herinrichting van de openbare ruimte. Omdat gedurende de verbouwing de winkels gewoon moesten kunnen draaien (zowel letterlijk als figuurlijk), is hier vanaf begin 2015 tot medio 2016 De Projectloods actief geweest als omgevingsmanager. Vanuit deze functie was het de taak om de belangen van de ondernemers in een vrijwel continue proces in te brengen in de verdere afstemming tussen uitvoerende aannemers en betrokken ambtelijke afdelingen. Tevens fungeerde de omgevingsmanager als eerste loket om knelpunten (in communicatie, bereikbaarheid of overlast) te signaleren en zorg te dragen voor een snelle en adequate oplossing.

Den Haag – Het Oude Centrum
In het Collegeprogramma van de gemeente Den Haag 2014-2018  is voor de wijk het Oude Centrum ingezet op een specifieke aanpak om in samenspraak met bewoners te komen tot het terugdringen en oplossen van problemen op het vlak van veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Vanaf zomer 2014 tot voorjaar 2016 heeft de De Projectloods op interim-basis de functie vervult van wijkmanager Oude Centrum. Vanuit deze taak heeft aansturing plaatsgevonden op zowel weg-, milieu- en groenbeheer in de wijk (schoon, heel en veilig) als bewonersparticipatie. In deze periode zijn diverse diverse concrete maatregelen getroffen en zijn de bewoners en ondernemers, mede in samenwerking met Buurtoverleg Oude Centrum, op een intensieve manier betrokken bij het opstellen van zowel gemeentelijke stadsdeelplannen als allerhande intiatiefen van bewoners- en ondernemersverenigingen.

Rotterdam – Café Sunset
Naar aanleiding van enkele geluidsincidenten werd Café Sunset aan de Botersloot aanvankelijk verplicht om een geluidsbegrenzer in de zaak aan te brengen. Door De Projectloods is hiertegen in 2014 met succes een bezwaarschriftprocedure aangespannen.

Noordwijk – kaders inrichtingsplan Hoofdstraat
De Hoofdstraat is belangrijkste winkelstraat van de gemeente Noordwijk maar kampt met de nodige bedreigingen/kansen: Afnemende omzetten, minder toeristenbezoek, onevenwichtige branchering en matige routing. De gemeente heeft niet de middelen om tot grootschalige oplossingen te komen. De ondernemers, verenigd in de Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV), zijn bereid om ook een eigen (financiële) verantwoordelijkheid te nemen door de oprichting van een Ondernemersfonds. De Projectloods heeft begin 2014 een notitie voor het NOV opgesteld om haar inbreng in de totstandkoming van een gemeentelijk inrichtingsplan te voorzien van de nodige ambitie (dus niet alleen het plaatsen van een paar plantenbakken), zodat vanuit een breed perspectief wordt gekeken naar de mogelijkheden om het ruimtelijk en economische functioneren van de winkelstraat te verbeteren.

Den Haag – herontwikkeling winkelcentrum Ambachtsgaarde
Eigenaar van het winkelcentrum, DEZA Inden BV, zag zich geconfronteerd met een terugloppend beleggingsrendement. In overleg met de gemeente is gekomen tot herziening van het bestemmingsplan en werd het mogelijk om één grote winkel toe te voegen (waar inmiddels de Action is gevestigd), een aantal kleinere bedrijfsunits, alsook een nieuwbouwproject ten behoeve van het hoofdkantoor voor het Leger des Heils Haaglanden, een lunchroom/restaurant en 30 woningen. De Projectloods was nauw betrokken bij de onderhandelingen met de gemeente en de totstandkoming van de ontwikkelingsovereenkomst. Nadien verzorgde De Projectloods de afstemming met de gemeente en de communicatie met omwonenden en betrokkenen. De laatste bouwfase is 2015 opgeleverd.

Rotterdam – ontwikkeling bedrijfsunits Grotekerkplein
Aan het Grotekerkplein wordt het woningcomplex aan de Hoogstraat in functie en in aanblik al geruime tijd ervaren als “achterkant”. Witla Ontroerend Goed BV, een vastgoedpartij met een aantal woningen binnen het complex, is door de gemeente uitgenodigd om plannen te maken om hierin verandering te brengen. Na een aantal eerdere varianten voorzien de plannen nu in het bebouwen van de twee vrijliggende bouwkavels op de hoeken van het complex ten behoeve van (dag)horeca, een algehele renovatie van de achtergevels en de overname en renovatie van een tiental gemeente woningen in het complex. De Projectloods heeft namens Witla, te samen met architect Matthias Veen, de onderhandelingen en afstemming met de gemeente verzorgd. Voorjaar 2014 zijn partijen echter tot de conclusie gekomen dat binnen de gestelde plankaders op dat moment geen rendabele ontwikkeling gerealiseerd kon worden. Zie verder ook: http://www.matthiasveen.nl/Matthias_Veen_Architectuur/Grotekerkplein_12-2010.html

Den Helder – marketingplan voor De Nollen (R.W. van de Wint museum)
Door Stichting De Nollen wordt in een binnenduingebied Den Helder het werk van beeldend kunstenaar R.W. van de Wint beheerd, geëxposeerd en vooral verder onder de aandacht gebracht. Hiertoe is in 2012 de nieuwbouw gestart van een museumgebouw. Om de stichting de helpende hand te bieden in het vergroten van de aandacht van kunstliefhebbers, omwonenden en sponsoren voor deze ontwikkeling, heeft De Projectloods zomer 2013 een marketingplan opgesteld. Zie ook de website: www.projectdenollen.nl

Den Haag – onderhandeling over kostenverhaal bij kleinschalige herontwikkeling Reggestraat
Door initiatiefnemer Lentze Property Management werd in 2012 een plan ontwikkeld om binnen enkele panden aan de Reggestraat etages toe te voegen ten behoeve van studentenwoningen. Omdat deze ontwikkeling in strijd was met het bestemmingsplan, wilde de gemeente alleen haar medewerking verlenen mits Lentze bereid zou zijn een anterieure overeenkomst (in het kader van Grondexploitatiewet) met de gemeente hierover aan te gaan. In deze overeenkomst was door de gemeente een relatief fors bedrag opgenomen als kostenverhaal voor haar inspanningen. Door directe bemiddeling van De Projectloods heeft de gemeente moeten erkennen dat de feitelijke grondslag voor het kostenverhaal ontbrak en is daarom in de anterieure overeenkomst komen te vervallen. De herontwikkeling is begin 2013 opgeleverd.

Dordrecht – artikel ‘Winkelpanden in de binnenstad: Faillissement of rendement?’
Aan de hand van een feitelijke casus van de winkelpanden aan de Visstraat in Dordrecht, is oktober 2012 een artikel verschenen in het magazine Steengoed, het verenigingsblad van Vastgoed Belang (gericht op particuliere vastgoedbeleggers). Het artikel kwam tot stand als co-productie van Bas Gremmen (architect), Angela van Velden (consultant stadsvernieuwing) en Chris Langerak (De Projectloods).
Zie ook: Artikel magazine Steengoed – winkelpanden in de binnenstad